VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Door de achtbaanrit die veel beurzen in 2016 hebben gemaakt lijken Europese fondsbeleggers even de buik vol te hebben van beleggen.

Zo blijkt uit gegevens van Morningstar. De instroom van nieuw geld in beleggingsfondsen staat zichtbaar onder druk. Per saldo werd er in 2016 net 75 miljard euro bijgestort, veel minder dan de afgelopen twee jaar, toen de instroom 302 miljard (in 2015) en 411 miljard euro (in 2014) was.

Belangrijkste oorzaak zijn de aandelenfondsen, waar per saldo 76 miljard euro uitstroomde, wat 2016 tot het slechtste jaar voor deze categorie maakte sinds 2008. In obligatiefondsen werd wel weer meer belegd, waarmee fondsbeleggers de centrale banken die obligaties aan het opkopen zijn een helpende hand toesteken. 

Er waren natuurlijk verschillende gebeurtenissen waardoor beleggers liever even een afwachtende houding aannemen. Toenemende zorgen over de wereldwijde economische groei, de Brexit en de verkiezingswinst van de moeilijk voorspelbare Donald Trump. Opvallend genoeg zorgde die laatste gebeurtenis wel voor stijgende aandelenkoersen, maar niet voor een grotere instroom in beleggingsfondsen.

Duitse en Zwitserse obligaties, de meest veilige in hun soort, waren juist populair in 2016. De sterke vraag zorgde ervoor dat de rendementen op deze leningen onder nul belandden. Wat beleggers nog wel zien zitten zijn de meest veilige geldmarktfondsen, vermoedelijk als alternatief voor de weinig opleverende spaarrekening. 

Toch moet 2016 ook weer niet als een rampjaar worden gezien voor de Europese fondsenindustrie. Er was per saldo toch een stijging van vijf procent van de te beleggen middelen.

Een bescheiden groei, maar binnen de asset-klassen waren er wel opvallende verschuivingen: fondsen in opkomende markten kwamen na een zwak 2015 sterk terug, hoewel de verkiezing van Trump het sentiment voor deze categorie weer behoorlijk verslechterde. Een hogere rente, sterke dollar en meer protectionisme is rampzalig voor veel opkomende economieën, in dit geval met name natuurlijk voor het aan de VS grenzende Mexico, waar Trump graag een muur neerzet. 

 

In Effect 2, die vrijdag 17 februari verschijnt, meer over beleggingsfondsen in de nieuw vormgegeven fondsenrubriek, gebaseerd op gegevens van Morningstar. Hierin deze keer een nadere blik op een drietal goed presterende China-fondsen. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

Voordelen van het lidmaatschap